African Americans have given us this dish.
- 1 1/2 kilos (3 1/2 pounds) chicken pieces
- milk
- 3/4 cup flour
- 1 teaspoon salt
- 1/4 teaspoon pepper
- 1 tablespooon paprika*
- 1/4 teaspoon hot paprika* or cayenne
- 1/4 teaspoon garlic salt (optional)
- cooking oil or lard
- Soak the chicken pieces for one hour in enough milk to cover them. This makes the chicken very tender and juicy. Drain, but do not wipe dry.
- Mix the dry ingredients. Dredge the chicken in this mixture. Coating the chicken can also be done by putting the dry ingredients in a clean paper or plastic bag, adding the chicken and shaking until the pieces are completely covered. If a thicker crust is desired, pat on as much flour mixture as possible.
- Fry slowly in enough oil to reach halfway up the chicken pieces. Fry for 25-30 minutes, turning once. Serve hot or cold with Baking Powder Biscuits and Cole Slaw. Good for picnics.
Southern Fried Chicken [Frango Frito à Moda Sulista]
Os afro-americanos nos deram este prato.
- 1 1/2 kg (3 1/2 libras) de pedaços de frango
- leite
- 3/4 xícara de farinha de trigo
- 1 colher de chá de sal
- 1/4 colher de chá de pimenta-do-reino
- 1 colher de sopa de páprica doce
- 1/4 colher de chá de páprica picante ou pimenta-de-caiena
- 1/4 colher de chá de garlic salt (opcional)
- óleo ou banha para fritar
- Ponha de molho, por 1 hora, os pedaços de frango em leite suficiente para cobri-los. Isto faz o frango ficar muito macio e suculento. Escorra levemente.
- Misture os ingredientes secos. Passe o frango nessa mistura. Você também pode empanar o frango colocando os ingredientes num saco de papel ou plástico limpo, adicionando o frango e chacoalhando até que os pedaços fiquem completamente cobertos. Se quiser uma casca mais grossa, passe na farinha pressionando o pedaço de frango contra as mãos.
- Frite lentamente em óleo suficiente para cobrir metade dos pedaços de frango. Frite por 25 a 30 minutos, virando uma vez. Sirva quente ou frio com Baking Powder Biscuits e Cole Slaw. Bom para um piquenique.
Referência: "Not Just Hamburgers! Aprenda inglês com as melhores receitas da cozinha americana" de Virginia Klie, Disal Editora, 2003. Leia a resenha.